160 vuotta Tillanderin koruja

160 vuotta sitten perustettiin kultasepänliike Pietariin. Tätä perintöä jatkaa tänä päivänä kaksi naista Helsingin Kluuvikadulla. Monet vastoinkäymiset ovat koetelleet perheen perinteitä vuosien varrella, mutta Jenny, jonka ensimmäinen korumallisto lanseerataan pian, katsoo toiveikkaana tulevaisuuteen.

Alexander Edvard Tillander lähetettiin vain 11-vuotiaana Pietariin, jossa hän pääsi kultasepänoppiin suomalaisen F.A. Holsteniuksen luokse. Alexander teki lujasti töitä, opiskeli venäjää sunnuntaisin ja sai vähitellen perustettua oman kultasepänliikkeen. Tänään sen perustamisesta on kulunut 160 vuotta ja monta sukupolvea Tillandereita, mutta korut ja jalokivet ovat edelleen suvun keskiössä. Alexanderin poika, Alexander Theodor ja tämän poika Leo jatkoivat perinnettä. Torbjörn Tillander, Leon poika, perusti oman ateljeensa Helsinkiin 1956 ja tänä päivänä yritystä johtaa kaksi Tillanderin sukupolvea: Tina Tillander ja Jenny Tillander.

Jenny valmistui Gemological Institute Of American kurssilta 2017 ja voi nyt kutsua itseään gemmologiksi, jalokivi- ja timanttiasiantuntijaksi. Osa perheyrityksen opeista saadaan jo äidinmaidossa, mutta Jenny huomauttaa, että vanhaan tietoon ei voi täysin nojautua. Maailman uutisista on koko ajan oltava perillä.

- Tämä on ilman muuta yksi vahvuus, vanha tieto, joka virtaa suonissa ja toisaalta uudistuva tieto, jota on aktiivisesti haettava. Pitkät perinteet tuovat yritykseen eräänlaista kankeutta. Haluamme muuttua ja uudistua, mutta kuitenkin kunnioittaa mennyttä. Aina tämä ei ole saumatonta.

Tänä päivänä tuntuu itsestään selvältä, että Jennyllä on aktiivinen rooli perheyrityksessä, mutta muutama vuosi sitten oli toisin.

- Minulla oli tarve murtautua vapaaksi ja katsella muita mahdollisuuksia. Lopulta tajusin, että rakastan kaikkea tässä työssä. Tämä on luovaa, itsenäistä ja samalla hyvin sosiaalista. Tapaan melkein päivittäin uusia ihmisiä, mikä sopii hyvin persoonallisuuteeni.

Keväällä lanseerataan Jennyn uusi kokoelma. Kokoelmalla on jo nimi ja korut ovat valmiina, mutta muusta Jenny on vielä salaperäinen.

- Sen verran voin kertoa, että olen suunnitellut kokoelman, joka kunnioittaa vanhaa ja Tillanderin suvun 160-vuotista historiaa kultasepänalalla, mutta tuotteet on suunnattu nuorille aikuisille. Kaikki korut ovat samaa korkeaa laatua ja tyyliä kuin Atelier Torbjörn Tillanderin korut yleensä, mutta olen yrittänyt jättää oman leimani perinteeseen.

TRANSPARENCY-kokoelma lanseerataan keväällä 2020.

Pysy kuulolla ja seuraa meitä somessa:
Atelier Torbjörn Tillander, @ateliertorbjorntillander.