Heritage

Keväällä 2020 lanseerasin ensimmäisen korukokoelmani, joka kantaa nimeä Transparency. Malliston avulla halusin nostaa esiin minulle tärkeitä arvoja, kuten kestävää kehitystä, eettisiä valintoja sekä perinteisen käsityön arvostusta. Malliston pieni kultakolikko nousi nopeasti omaksi suosikikseni ja siksi haluan avata kolikon suunnitteluprosessia myös teille lukijoille, kertoo Jenny Tillander.

”Nyt sinun on aika suunnitella oma korumallistosi” on lause, jonka kuulemista olin odottanut, mutta joka kuitenkin pelotti minua. Pelkästään ajatus yhden ainoan korun suunnittelusta jännitti minua, puhumattakaan kokonaisen malliston suunnittelusta! Halusin suunnitella malliston, joka puhuttelisi nuorempaa sukupolvea, mutta samalla kunnioittaisi menneitä aikoja. Vuosi 2020 on merkityksellinen Tillanderin perheelle myös siitä syystä, että tänä vuonna perhe juhlii 160-vuotista taivaltaan kultasepänalalla.

Tiesin, että haluan mallistooni korun, joka kuvastaa historiaa, mutta tuo samalla esille nykyhetkeä. Päädyin lopulta suunnittelemaan riipuksen, sillä mikään muu koru ei ole samalla tavalla kaksipuolinen. Halusin, että koru on moderni, mutta jonka muotokieli ja patina herättää ajatuksia menneestä maailmasta.

Riipus, jonka lopulta suunnittelin, on hienokullasta valmistettu kolikkomainen riipus. Aloitin prosessin luonnostelemalla kolikkoa käsin. Alkuperäisen ajatukseni mukaisesti halusin yhdistellä nykyhetkeä sekä historiaa. Kolikon yhdelle puolelle halusin Alexander E. Tillanderin, eli isoisäni isoisän isän kuvan sekä vuosiluvun 1860, jolloin hän perusti koruateljeensa Pietariin. Samalla puolella on myös vuosiluku 1921, jolloin A. Tillander-liike perustettiin Helsinkiin. Kolikon toiselle puolelle luonnostelin Grönqvistin talon fasadin, jossa Atelier Torbjörn Tillanderin liike on toiminut jo 35 vuotta. Fasadin vierellä on minun nimikirjoitukseni, sekä vuosiluku 1956, jolloin isoisäni Torbjörn Tillander perusti liikkeen. Samalla puolella kolikkoa on myös vuosiluku 2020 – vuosi, jolloin uusi sukupolvi Tillandereita pääsi näyttämään taitonsa korusuunnittelussa.  

Luonnoksen pohjalta tehtiin 3D-piirrustus, jonka avulla tehtiin prässityökalu kolikon lyöntiä varten. Kultaseppämme hoitivat kolikon viimeistelyn ja lopputuloksena oli koru, josta voi valmistaa riipuksen lisäksi korvakoruja, kalvosinnappeja tai vaikka rannekorun.

En olisi heti uskonut, kuinka paljon työtä malliston suunnittelu vaatii. Suunnittelun aikana kohtasin monia erilaisia haasteita, mitä en olisi osannut kuvitellakaan. Muutamaan otteeseen epäilin jopa, että mallisto ei koskaan näkisi päivänvaloa. Olen uskomattoman ylpeä siitä, että projekti saatiin lopulta valmiiksi ja haluan kiittää kaikkia, jotka nyt kantavat korujani. Teidän arvostuksenne ja kauniit sananne merkitsevät enemmän kuin uskottekaan.

Kokoelma lanseerattiin livelanseerauksena toukokuussa, voit katsoa lähetyksen täältä.

Tervetuloa tutustumaan Heritage-riipukseen, sekä muihin kokoelmani koruihin Kluuvikadulle!