Paula Tillander – muusa ja mahdollistaja

Atelier Torbjörn Tillander perustettiin aikana, jona miehet tekivät ja naiset tukivat. Jo yli 60 vuotta toiminut perheyritys kantaa Torbjörn Tillanderin nimeä, mutta eihän siitä mitään olisi tullut ilman hänen vaimonsa Paula Tillanderin sisua ja kaikkialle ehtiviä käsiä.

Myllärien sukua. Paula Tillander täytti 82 vuotta 23. tammikuuta 2021. Hän on myllärien sukua, syntyi myllykuopassa vuonna 1939 Pornaisissa, muutti pienenä perheensä kanssa Helsinkiin ja vietti Jatkosodan aikana pari vuotta Ruotsin Kalmarissa sotalapsena. Tuolta ajalta ovat peräisin natiivi ruotsin kielen taito sekä läpi koko aikuiselämän säilynyt tapa matkustaa Kalmariin kesäisin tapaamaan "toista äitiä" perheineen.   

Paula Tillander, omaa sukua Laine, kasvoi sitkeäksi sissiksi jo nuorena. Kun isä sai myllystä astman, 15-vuotias Paula lopetti koulun ja meni Philipsille tsuppariksi. Fiksuna naisena Paula oli ehtinyt yletä konttoristiksi, kun tuli lähdettyä tyttöjen kanssa veneretkelle Villingin saareen. Tuttujen nuortenmiesten joukossa oli myös pitkä, tumma ja komea Torbjörn Tillander. Paulan ja Torbjörnin rakastuminen tapahtui kuulemma ensi silmäyksellä. 

PANG! 

Se oli sitten siinä. 

Sepän vaimolla on koruja. Kun Torbjörn Tillander tapasi Paulan, hän piti jo omaa ateljeeta ja suunnitteli tuotteita muun muassa Kalevala-korulle. Nuoren yrittäjän elämä oli hektistä; esimerkiksi lomaa Torbjörn ei pitänyt toimintansa ensimmäisen vuosikymmenen aikana päivääkään.

Samaan työntäyteiseen rytmiin solahti myös Paula nuorena vaimona. Kun Torbjörn valmisti asiakkaiden tilaustöitä takahuoneessa, Paula palveli asiakkaita liikkeen puolella, punoi helmiä, piti järjestystä ja katsoi Thomaksen, Annetten ja Tinan perään. Jottei meno olisi käynyt liian rauhalliseksi, liikkeessä oli usein mukana myös perheen koiria. 

Lasten ollessa pieniä perhe asui monta vuotta Villingin saaressa, joka on Tillanderin suvulle tärkeä paikka. Samaan aikaan kun Torbjörn kävi peltiveneellä töissä Helsingissä, Paula hoiti kotia ja pänttäsi jalokivien ominaisuuksia jääkaapin oveen kiinnitetystä valtavasta taulukosta. Hän opiskeli kaiken muun ohessa gemmologiksi, jotta voisi paremmin olla mukana perheyrityksen toiminnassa.  

Torbjörn Tillander oli persoonana taiteilija, jolle Paula Tillander oli sekä kaikkialle ehtivä assistentti että elämän nainen ja inspiraation lähde. Vaikka Torbjörn ei – aikansa miesten tapaan – ollut mikään Tommy Taberman, hänellä oli kaunis tapa osoittaa vaimolle arvostuksensa. Torbjörn suunnitteli ja valmisti Paulalle huikean upeita koruja kauneimmista helmistään ja harvinaisimmista jalokivistään. Paulan korut syntyivät aina yllätyksenä, salassa rouvalta itseltään. 

Jutun pääkuvassa näkyy helminauha, jonka Torbjörn sujautti Paulan kaulaan Tehtaankadun liikkeen avajaisissa vuonna 1967. Korun lukossa on harvinainen krysoberylli, Paulan rakastamaa pehmeää vaalean vihreää sävyä. 

Torbjörnin upeimpiin Paulalle tekemiin koruihin kuuluu myös moderni rannekoru vuodelta 1979. Sata grammaa painavan korun pieniin ruutuihin on käytetty kultaa eri sävyissä ja sata tuntia pikkutarkkaa käsityötä – salaa tietenkin. Koru oli Paulan 40-vuotislahja.

Torbjörn Tillanderin ura sai ansaitsemansa huipennuksen vuonna 1991, kun juhlanäyttely "Korut koko elämäni – 45 vuotta taidekäsityötä" veti ennätysmäiset kävijämäärät Galerie Strindbergiin. Näyttely teki vaikutuksen myös presidentin rouva Tellervo Koivistoon, joka vietti Strindbergin saleissa tuntikausia. Samana vuonna Torbjörn ja Paula Tillander saivat kutsun presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. 

 

Timantteja ja tiskiharja. Ehkä luitkin jo rivien välistä, että elämä kultasepän vaimona ei aina ollut samppanjaa ja iltapukuja. Pienessä perheyrityksessä vessaharjan piti pysyä jokaisen kädessä, ja tyttäret Annette ja Tina tulivat mukaan myymälän töihin jo teineinä. 

Vuosikymmenet Ateljee Torbjörn Tillanderin ytimessä ovat antaneet Paula Tillanderille pitkän perspektiivin; hän on ollut korualalla yli puolet Suomen itsenäisyyden ajasta. Mikä kaikki on tänä aikana muuttunut? 

– Nykyisin Tinan tilausasiakkaista valtaosa on naisia, mutta alkuaikoina oli toisin, kertoo Paula Tillander ja jatkaa.

– 60-luvulla tyypillinen asiakkaamme oli mies, joka teetti korun yllätyksenä vaimolleen. Tämän päivän naiset haluavat päättää millaisia koruja käyttävät, ostavatpa he korun sitten itse tai saavat lahjaksi läheisiltään.

Suomi on näinä vuosina myös vaurastunut, ja arvokoruihin panostavia suomalaisia on enemmän kuin koskaan. Toisaalta "arvokkaan" ja "arkisen" raja on nykyään suhteellinen käsite. Esimerkiksi aitoja helmiä ja jalokiviä ei olisi 20 vuotta sitten noin vain laitettu riippumaan nahkanauhaan. Nyt laitetaan – aidot riipukset nahkanauhoissa ovat itse asiassa Ateljee Torbjörn Tillanderin suosituimpia tuotteita. 

Joitakin tuotteita on myös kadonnut vitriineistä, ehkä lopullisesti. Muistatko aikaa, jolloin perheet keräsivät pöytähopeita ja vauvat saivat ristiäislahjaksi hopeisia maitomukeja? Niitäkin myytiin Atelier Torbjörn Tillanderilla, mutta se oli kyllä viime vuosituhannen puolella.

Tarina jatkuu. Tillander on ikoninen nimi suomalaisella korualalla. Monihaaraisen kultaseppäsuvun kantaisä oli Alexander E. Tillander, joka lähti Helsingistä Pietariin 1860-luvulla. Jo suvun kuudetta polvea edustaa Jenny Tillander, joka esi-isästään poiketen lähti jalokivioppiin länteen. Jenny opiskeli Amerikan Gemmologisessa Instituutissa Lontoossa ja valmistui gemmologiksi vuonna 2017. Vuonna 1956 alkanut Atelier Torbjörn Tillanderin toiminta jatkuu nyt jo kolmannessa polvessa.  

Paula Tillander on vähitellen vetäytynyt perheyrityksen päivittäisestä hulinasta. Hän kuitenkin käy edelleen viikoittain Atelier Torbjörn Tillanderin toimistolla auttamassa talousasioiden hoidossa. Ei siksi että hänen tarvitsisi, vaan siksi että hän voi.