Future family heirlooms

Harvassa illallispöydässä keskustellaan timanttien laaduista, kullan maailmanmarkkinahinnasta tai jalokivien saatavuudesta, mutta tämä on arkipäivää Tillanderin perheessä. Kultaseppäsuvun 6. polvea edustava Jenny Tillander elää ja hengittää jalokiviä. Gemmologian voisi melkein sanoa tulleen hänelle äidinmaidossa – sekä äiti että isoäiti ovat myös gemmologeja.

Helsingin keskustassa Kluuvikadulla jalokiviä tutkitaan tottunein ottein. Jenny Tillanderin isoisän nimeä kantavan jalokiviliikkeen takahuoneesta löytyy työkalut vaativampaankin jalokivien analysointiin. Atelier Torbjörn Tillanderin henkilökunnasta gemmologeja löytyy yhteensä viisi, eli voisi siis olettaa, että täällä tiedetään mistä puhutaan. Gemmologi, eli jalokiviasiantuntija on opiskellut jalokivioppia ja läpäissyt vaativan loppukokeen. Kolmannen sukupolven gemmologina Jennylle kalliit jalokivet ovat arkipäivää; hän nostaa useiden tuhansien arvoisen safiirin tottuneesti pinseteillä ja silmäilee sitä luupilla. ”Kyllä, juuri niin kuin arvelin. Täällä näkyy sulkeumia, jotka antavat osviittaa siitä, että safiiri on lämpökäsitelty.” 

Uniikkeja koruja, uniikkia palvelua

Kun asiakas tulee myymäläämme Kluuvikadulle, hänellä on usein ajatus siitä, millaista korua hän etsii. Yhdeksän kymmenestä täällä valmistetusta korusta on uniikkeja, eli ainoita laatuaan. Sen tietävät asiakkaatkin, minkä takia tottuneimmat asioijat varaavat valmiiksi ajan Jennyn äidille, korusuunnittelija Tina Tillanderille. Tina suunnittelee mielellään asiakkaalle korun juuri hänen mieltymystensä mukaisesti. ”Ymmärrys eri materiaaleista ja jalokivien ominaisuuksista on oleellinen osa tätä työtä” kertoo Tina.

Niin, jalokivien ominaisuudet; pyydetään Jennyä kertomaan niistä lisää! ”Hionta on jalokiven ulkonäon kannalta erittäin tärkeä ominaisuus. Hyvä ja laadukas hionta tuo esiin jalokiven parhaat puolet – liian syvä tai matala hionta voi pilata muuten kauniin jalokiven. Taitava hioja osaa myös häivyttää ei-toivottuja ominaisuuksia ja korostaa haluttuja. Hyvin hiotussa kivessä valo läpäisee kiven oikealla tavalla, jolloin kivestä tulee eloisa.” Jenny selittää.

Korusuunnittelijan tulee ymmärtää jalokivien ominaisuuksia, jotta koruun voidaan valita käyttötarkoitukseen sopiva jalokivi. Esimerkiksi sormukseen tulevan kiven pitää kestää käyttöä aivan eri tavalla kuin riipuksen. Jalokiven kestävyyttä arvioidaan Mohsin kovuusasteikolla, jonka kärkisijalla on timantti, maailman kovin materiaali. Korundit, spinellit, beryllit ja granaatti sijoittuvat Mohsin asteikolla 8 ja 9 välille, mikä tekee niistä kestäviä korukiviä. ”Asiakkaan ei tarvitse muistaa näitä, me kyllä neuvomme oikeanlaisen jalokiven valinnassa”  Jenny huomauttaa.

Vaativat standardit

Jalokivimarkkinat voi jakaa karkeasti kahtia: värikiviin ja timantteihin. Timanttiala on hyvin standardoitu – timantin hintaan vaikuttaa suoraan niin sanotut ”neljä c:tä”: karaattipaino (carat), hionta (cut), väri (colour) ja puhtaus (clarity).  Atelier Torbjörn Tillanderin timantit ovat väriltään F-G ja puhtaudeltaan vähintään vvs (very very slightly included). Hionta on yleensä Triple Excellent. Lisäksi kaikilla yli 0,30 ct timanteilla on aina GIA:n aitoustodistus. Joskus, jos vastaan tulee joku erityinen timantti, voidaan näistä vaatimuksista joustaa. ”Viime keväänä löysimme korumessuilta äidin kanssa todella upean vanhahiontaisen timantin. Vaikka sen puhtaus oli paljon normaalia vaatimustasoamme alhaisempi, oli meidän ostettava se” kertoo Jenny.  

Vastuullisuuskeskustelu on viime vuosina ulottunut myös kultasepänalalle ja yhä useampi asiakas kysyy synteettisten tai laboratoriovalmisteisten timanttien perään. Tällä hetkellä kaikki Atelier Torbjörn Tillanderin timantit ovat luonnontimantteja, mutta pyrkimys kohti kestävämpiä käytäntöjä on jatkuvaa. ”Olemme mukana kansainvälisessä Copenhagen Commitment -verkostossa, jossa pyritään asettamaan uusi standardi eettisyydelle ja vastuullisuudelle korualalla. Olemme sitoutuneita edistämään vastuullisia toimintatapoja ja toimitusketjuja kultasepänalalla” kertoo Jenny.

Laatu kestää aikaa

”Meillä on asiakkaita, jotka ovat asioineet meillä isäni ajoista saakka” Tina kertoo hieman herkistyen. ”Asiakassuhteet, jotka ovat syntyneet vuosien aikana on jotain todella erityistä. On kunnia saada olla mukana asiakkaan elämän tärkeissä hetkissä.” Kun Tinalta kysytään, miksi hän uskoo, että asiakassuhteet ovat kestäneet niin kauan, hän ei epäröi hetkeäkään: ”Asiakaspalvelu. Se on meille sydämen asia. Kohtaamme jokaisen asiakkaan lämmöllä, ilman kiirettä. Pidämme Jennyn kanssa myös huolen siitä, että meillä on aina jotain erityistä mitä näyttää asiakkaillemme. Koska korumme ovat huippukäsityötä, täytyy myös materiaalien olla huipputasoa.”

Millaisen neuvon Jenny antaisi ensimmäisestä arvokorustaan haaveilevalle? ”Panosta laatuun. Laadukas koru kestää käyttöä ja oikein hoidettuna säilyy sukupolvelta toiselle. Kun panostaa laatuun, pärjää vähemmällä.” Jenny lopettaa.

Haluatko kuulla lisää koruista, jalokivistä ja timanteista? Tervetuloa Kluuvikadulle, me kerromme mielellämme sinulle lisää! Löydät meidät Hotel Kämpiä vastapäätä, aivan Helsingin keskustassa.