Tillander on ikoninen nimi suomalaisessa korubisneksessä. Helsingin Kluuvikadun Atelier Torbjörn Tillanderilla työskentelee jalokiviekspertti jo kuudennessa polvessa, 23-vuotias Jenny Tillander. Suvun ensimmäinen alan yrittäjä oli Alexander E. Tillander, joka perusti ensimmäisen oman liikkeensä Pietarissa vuonna 1860.
Alexander E. Tillander syntyi talonpoikaissukuun vuonna 1837 Helsingin pitäjässä ja kuoli Pietarissa vuonna 1918. Ei kaiketi ole aivan väärin sanoa, että hän menehtyi Venäjän vallankumoukseen, vaikka syövälläkin oli osuutta asiaan.
Kaiken kaikkiaan Alexanderin elämäntarina oli sellainen, josta voisi tehdä elokuvan. Sitkeä helsinkiläispoika lähti Pietariin kultasepänoppiin vain 11-vuotiaana ja eteni urallaan tavalla, josta voi päätellä hänen olleen sekä briljantti käsityöläinen että taitava liikemies.
Vuonna 1911 Tillandereilla oli iso liike Pietarin tärkeimmällä kauppakadulla, Nevski Prospektilla. Asiakaskuntaan kuuluivat muun muassa tsaari Nikolai II sekä kreivi Tolstoi – kyllä, juuri se joka kirjoitti Sodan ja rauhan. Asema Pietarin silmäätekevien hovihankkijana tarkoitti, että Tillanderin pajalla tehtiin suunnattoman arvokkaita esineitä koruista lippaisiin, astiastoihin ja koriste-esineisiin, jollaisia nykypäivän Suomessa ei oikeastaan valmisteta lainkaan.
Tillanderin liike kuitenkin suljettiin Pietarissa lopullisesti syksyllä 1917. Seuraavana vuonna Helsingissä aloitti toiminimi Lindman & Tillander. Mitä tapahtui?
Vuonna 1917 Lokakuun vallankumous suisti tsaariperheen vallasta, aloitti Venäjällä kommunistisen yhteiskuntakokeilun, avasi Suomelle oven itsenäisyyteen ja riepotteli myös Tillanderin perhettä.
Jälkiviisaasti on hyvä sanoa, että sekä Suomelle että Tillandereille kävi hyvin. Tillanderien osalta tästä voidaan paljolti kiittää Alexander E. Tillanderin pojan, Alexander T. Tillanderin, kaukonäköisyyttä.
Miltä Pietarissa näytti, kun revoluutio teki tuloaan? Ihmisillä oli nälkä, puute kaikesta paheni ja yleinen järjestys natisi liitoksissaan päivä päivältä enemmän. Jotain lienee tuolloin perheyritystä johtanut Alexander T. aavistellut, sillä keväällä 1917 perhe lähti tavalliseen tapaan kesänviettoon Luumäelle eikä koskaan palannut Pietariin. Luumäellä Pappa ahkeroi huvilan maanmuokkaustöissä, joiden todellisena tarkoituksena oli kätkeä Pietarin liikkeestä vähitellen Suomeen turvaan tuotuja koru- ja jalokivilippaita.
Vaikka koko perhe ei enää palannut Pietariin, Alexander E. Tillander eli Gubben ei piitannut varoitteluista. Hän palasi Pietariin vaimonsa kanssa uskoen vallankumouksen tyrehtyvän omaan mahdottomuuteensa. Näin ei käynyt. Syksyllä 1917 jo yli 80-vuotias Gubben pahoinpideltiin kadulla. Ryöstöä yrittäneeseen kuuden miehen ryhmään kuului myös Tillanderin entinen kisälli. Vaikka Gubben toipui pahoinpitelystä, terveys ei palautunut ennalleen. Seuraavana vuonna Gubben kuoli Pietarissa syöpään.
Tillanderin seuraava polvi palasi liiketoimintaan vuonna 1918 Helsingissä, aluksi kultasepänliike Lindmanin toiminnan jatkajana mutta pian jo toiminimellä A. Tillander. Ensi askeliaan ottaneessa Suomessa ei ollut tsaarillisen Pietarin hovia upporikkaine vakioasiakkaineen, vaan sen sijaan katkera sisällissota. Jotenkin vain kaikki silti lutviutui, ja vuosien varrella liiketoiminta alkoi vähitellen kasvaa.
Nyt kun on 2017 ja Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla, myös Atelier Torbjörn Tillanderilla päätettiin tehdä jotakin juhlavaa merkkivuoden kunniaksi.
– Mietin, millaista Suomessa oli sata vuotta sitten ja törmäsin vanhoihin, kuparisiin pennin rahoihin vuodelta 1917, kertoo Tina Tillander ja jatkaa:
– Nämä vanhat rahat ovat murroskauden symboli siinäkin mielessä, että niiden toisella puolella on vielä Venäjän kaksoiskotka. Tuskin alkuvuodesta 1917 monikaan olisi arvannut, että vuoden lopulla Suomi julistautuisi itsenäiseksi.
Vanhojen pennien ympärille suunnitelluista koruista tuli kerta kaikkiaan upeita. Tina yhdisti niihin ruusukultaa ja värillisiä jalokiviä, esimerkiksi beryllejä ja turmaliineja.
Haluatko sinäkin juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä uniikkikorulla? Ota yhteyttä Atelier Torbjörn Tillanderiin – myös vuoden 1917 pennejä on rajoitetusti saatavilla.