Mikroluksus
on uusi musta

Maailman hukkuessa halpaan tavaraan Atelier Torbjörn Tillanderilla satsataan kallisarvoisiin kiviin, harvinaisiin helmiin sekä Helsingin keskustassa tehtyyn käsityöhön. Tina Tillander vaalii eksklusiivista mikroluksusta, joka on uusi musta myös muotipiireissä.

Tina Tillander on jalokivikauppias ja käytännönläheinen arkipäivän toisinajattelija, joka johtaa yhtä Suomen johtavista kultasepänliikkeistä, Atelier Torbjörn Tillanderia.

Pienessä perheyrityksessä on vuosien saatossa uitu vastavirtaan useammassakin asiassa.

Siinä missä muut ovat siirtäneet tuotantoaan halpoihin kaukomaihin, Tina Tillander on rakentanut yrityksensä briljanteille kultasepille unelmatilat keskelle Helsingin arvokkaimpia liikekortteleita.

Siinä missä muut ovat säästäneet raaka-aineissa, Tina Tillander on katsonut entistäkin tiukemmin, että pajalla ei käytetä kakkoslaadun kiviä eikä työmenetelmissä oikaista.

Siinä missä muut ovat siirtäneet kaupan verkkoon, Tina Tillander on laajentanut liikettään Kluuvikadulla. Siellä hän myös palvelee asiakkaitaan itse lähes päivittäin.

Tämä kaikki on nykyisin luksusta, jota Tina Tillander itse kutsuu mieluummin laaduksi.

Hitaampaa muotia, parempaa tyyliä 

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Juuri nyt maailmalla puhutaan "mikroluksuksesta" ja "slow fashionista". Konmaritus, sata tavaraa -teema ja support your local -ajattelu ovat jo vanhoja tuttuja.

Piittaamaton kulutusvimma on megatrendi, jonka kestävän kulutuksen trendi haastaa. Atelier Torbjörn Tillander puhuu jälkimmäisen puolesta, ja tekee sen äärimmäisen trendikkäällä tavalla.

– Seuraan tiiviisti muotia ja rakastan kaikkea kaunista, toteaa Tina Tillander ja jatkaa:

– Viime aikoina kuitenkin myös monet sielunsiskoni ovat alkaneet haastaa itseään nauttimaan muodista vastuullisesti. Tyylikkyydessä on kuitenkin ennen kaikkea kysymys laadusta eikä määrästä.

Toisin tekemisen kulttuuri

– Meille on käynyt vähän niin, että olemme siirtyneet suoraan vanhan maailman yksilöllisyyden ja laadun traditiosta uuden maailman kestävään kehitykseen, summaa Tina ja jatkaa:

– Onneksi hyppäsimme kertakäyttökulttuurin vaiheen yli. Se ei vaan ollut Atelier Torbjörn Tillanderia varten, ei koskaan.

Moni muukin on huomannut, että arvokorut eivät voi olla yhtä aikaa aarteita ja rihkamaa. Pitää valita, kumpaa haluaa. Ja yhä useampi on kiinnostunut nimenomaan kotimaisesta laadusta, vaikka se maksaa.

Tulevaisuuden antiikkia

Kun ostat itsellesi korun, jota varten olet joutunut vaikka vähän säästämään, voit olla varma että se on sinulle tärkeä. Ja kun lapsenlapsesi saa saman korun vuonna 2080, se on ATT:n suomalainen uniikkikoru vuoden 2020 paikkeilta.

– Monet keräilevät isäni Torbjörn Tillanderin alkuperäistuotantoa nyt, Tina Tillander hymyilee mutta jatkaa:

– Vaikka timantit ovat ikuisia, minusta korudesignien ei tarvitse.  

Aidoissa antiikkikoruissa on jotain aivan ihanaa, mutta joskus niillä on taipumusta jäädä laatikkoon makaamaan. Mikäli näin on vaarassa käydä, kannattaa arvokkaista raaka-aineista tehdä uusi koru, jota omistajan on helppo ja mieluinen käyttää. 

– Korujen uudelleensuunnittelu ja tuunaus ovat tärkeä osa Atelier Torbjörn Tillanderin liiketoimintaa jo nyt, kertoo Tina Tillander ja jatkaa:

– Uskon, että jalometallien ja -kivien kierrätys vain lisääntyvät, kun kiertotalousajattelu valtaa alaa.