Perhepotretti 1900-luvun alusta. Atelier Torbjörn Tillander täyttää tänä syksynä 60, mutta yrityksen juuret ulottuvat sata vuotta kauemmas, 1860-luvun Pietariin. Sinne saapui suomalainen Alexander E. Tillander vain 11-vuotiaana oppimaan kultasepäksi. Sisukas poika teki töitä, pänttäsi venäjää sunnuntaisin ja nousi vähitellen ammattikuntansa eliittiin päätyen tekemään koruja mm. keisarillisen perheen jäsenille. Vuonna 1917 Venäjän vallankumous heitti suvun takaisin Suomeen.
Vanhassa kuvassa on Tillandereita kolmessa polvessa kuvattuna joskus 1900-luvun alussa. Kuvan keskellä Alexander E. Tillander, takana seisomassa hänen poikansa Alexander T. Tillander. Pöydällä istuva merimiesasuinen poika on Leo Tillander, Torbjörn Tillanderin isä.
Oman tiensä kulkija jo vuodesta 1956. Torbjörn Tillander perusti oman ateljeensa 29-vuotiaana saadakseen toteuttaa vapaasti persoonaansa ja näkemystään korusuunnittelijana. Torbjörn lainasi kymmeneltä ystävältään kymmenen markkaa kultakin. Saamansa sadan markan pääoman turvin hän irtautui suvun yrityksestä, jossa oli edennyt osakkaaksi ja kultaseppien esimieheksi.
Ensimmäiset kymmenen vuotta olivat Atelier Torbjörn Tillanderin tiukimmat; kokonaiseen vuosikymmeneen Torbjörn ei pitänyt päivääkään lomaa. Hän antoi kaikkensa yritykselle, joka piti saada nollasta täyteen vauhtiin. Yksin Torbjörnin ei kuitenkaan tarvinnut yrittää. Vuonna 1962 hän perusti perheen yhdessä Paula Laineen kanssa, ja pian joukkue alkoi kasvaa.
Oman ateljeen ensimmäiset vuodet viitoittivat Torbjörn Tillanderin luovan linjan. Vaikka "TT" oli melkoinen persoona itsekin, hänen korunsa eivät kuvastaneet yksinomaan häntä. Torbjörn halusi aina tavata asiakkaan ja suunnitella korun henkilökohtaisesti juuri hänelle.
Torbjörn Tillanderin käsiala korusuunnittelijana oli tunnistettava, ja hän oli nuorempana suunnitellut myös Kalevala-korulle. Oman ateljeensa myötä hän mm. toi värilliset jalokivet ja erikoiset, huippulaatuiset helmet Suomeen. Perinteisesti arvokoruissa oli suosittu timantteja, mutta Atelier Torbjörn Tillander yhdisteli kiviä ja värejä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.
Kuvassa tilaustyö vuodelta 1980. Torbjörn Tillanderin alkuperäisdesignia esittelemme omassa jutussaan myöhemmin.
Perhe kasvoi, ja samalla kasvoi perheyritys. Torbjörn Tillander ja Paula Laine vihittiin vuonna 1965. Vuonna 1965 syntyi Annette ja vuonna 1968 Tina. Työtä tehtiin tiukkaan tahtiin sekä kaupungissa että kotona Villingin saaressa, jossa Tillanderit asuivat ympäri vuoden aina 1960-luvun lopulle asti. Perhe oli paljon yhdessä niin työssä kuin vapaallakin.
Huomaa kuva tuossa yllä; siinä on Torbjörn lähdössä puku päällä peltiveneellä saaresta töihin Helsinkiin. Mukaan olivat varmaankin lähdössä myös koirat, jotka tapasivat käydä töissä liikkeessä siinä missä isäntäkin.
Kuvittele sitten kahden pienen lapsen äiti Paula Tillander hiukan vetoisessa saaristolaishuvilassa hämmentämässä keittokattilaa – katsomassa seinällä olevaa suurta julistetta, jossa ovat esitettynä kaikki tärkeimmät jalokivet ja niiden ominaisuudet. Paula opiskeli lasten hoitamisen lomassa gemmologiksi ja toimi sitten perheyrityksen jalokiviasiantuntijana monta vuosikymmentä.
Kuvittele myös pikku tyttö Tina Tillander vuonna 1968 Tehtaankadulle muuttaneen liikkeen takahuoneessa. Hän leikkii laatikollisella rikki menneitä värikkäitä jalokiviä, jotka isä on antanut hänen viihdykkeekseen, jotta vilkas lapsi ei häiritsisi asiakaspalvelua liikkeen puolella.
Mitä tulee tytöstä, joka leikkii jalokivillä?
Tillandereita jo viidennessä ja kuudennessa polvessa. 1980-luvulla Tina Tillander oli 16-vuotias eikä lainkaan kiinnostunut lukiosta. Niinpä hänet lähetettiin Saksaan opiskelemaan jalokiviä – osaamatta saksaa. Koska rohkeille käy usein hyvin, Tina oppi saksaa ja valmistui diplomigemmologiksi ennätysmäisen nuorena. Seuraavaksi tie vei helmiopintoihin Japaniin, ja kultasepäksi Tina valmistui isänsä opettamana.
Nyt kun Atelier Torbjörn Tillander täyttää 60 vuotta, Tina toimii yrityksen toimitusjohtajana ja korusuunnittelijana. Hän jakaa Torbjörnin rakkauden värillisiin jalokiviin, upeisiin helmiin ja rohkeaan korusuunnitteluun, jonka tärkein inspiraatio on asiakas itse. Mukaan toimintaan on tullut myös Tinan nuorempi tytär Jenny. Hän edustaa jo suvun kuudetta polvea kultasepänalalla. 22-vuotias Jenny pääsi juuri opiskelemaan gemmologiaa Amerikan Gemmologisen Instituutin GIA:n kurssille. Jenny lähtee Lontooseen lokakuussa 2016. Voit seurata hänen opintojaan Atelier Torbjörn Tillanderin Instagramissa.
Vietämme 60-vuotisjuhlia työn merkeissä mm. avaamalla uuden verstaan Pohjoisesplanadille. Koska haluamme näyttää asiakkaillemmekin miten työskentelemme, verstas 2.0 pitää sisällään myös esittelytilan. Jos tahdot kuulla siitä lisää, seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.