Saammeko esitellä: aikamoinen ametisti

Torbjörn Tillander oli korudesignin edelläkävijä, joka käytti värillisiä kiviä rohkeammin kuin aikalaisilla oli tapana. Nyt kun värilliset jalokivet ovat taas trendin harjalla, haluamme esitellä ametistin – ja yhden Atelier Torbjörn Tillanderin asiakkaalle toteutetun hulppean ametistisormuksen.

Ametisti on violetti kvartsimuunnos, jonka muinaiset kreikkalaiset uskoivat suojaavan päihtymykseltä. Nimen kreikankielinen kantasana amethystos tarkoittaakin raitista. Ametisti on helmikuun nimikkokivi.

Ametistia esiintyy tyypillisesti mm. Brasiliassa, mutta Suomessakin on ametistikaivos Lapin Luostolla. Perusolemukseltaan violetin ametistin sävy vaihtelee vaaleanpunertavasta tummaan violettiin. Uudempi tutkimus on osoittanut kiven värin johtuvan perusyhdiste piioksidin rautaepäpuhtauksista.

Tina Tillander tunnustaa pitäneensä ametistia pitkään vanhojen rouvien kivenä. Yksi poikkeuksellisen upea ametisti ja siitä tehty poikkeuksellisen upea koru kuitenkin muuttivat hänen mielensä. Nyt ametisteja näkee koruissa paljon aiempaa enemmän. 

Poikkeuksellinen on myös tämän jutun kuvien rouhea ametistisormus, josta on konservatiivisuus kaukana. Sen tarina alkoi jo 1950-luvulla Etelä-Amerikassa.

Eräänä päivänä Atelier Torbjörn Tillanderin ovesta asteli asiakas, joka oli seuraillut yrityksen mainontaa ja ihastunut Tina Tillanderin tyyliin. Hän oli ajatellut teettää itselleen sormuksen.

Atelier Torbjörn Tillander on paikka, jossa koruista ja kivistä voidaan jutella tuntikausia, jos asiakkaalla vain on aikaa ja kiinnostusta. Tämä asiakas sattui Tinan juttusille, ja yksi asia johti toiseen.

Asiakkaan isä oli matkustellut Etelä-Amerikassa joskus 1950-luvulla ja tuonut sieltä kolme kiveä teettääkseen niistä koruja vaimolleen. Yksi tuliaisista oli raaka ametisti, joka oli unohtunut vuosikymmeniksi laatikon pohjalle odottamaan, mitä tuleman pitää. Vuonna 2016 sitten natsasi, ja kivi pääsi muodonmuutokseen Atelier Torbjörn Tillanderille. Siitä tuli yksi viime aikojen persoonallisimmista sormuksistamme.

Asiakkaalla oli itsellään rohkea visio veistoksellisesta korusta, jonka Mia Hillo piirsi ja kultaseppämestari Rauno Tynkkynen toteutti. Sormuksen runko on valkokultaa, ja upean lohkaremaista ametistia ympäröivään kehykseen on upotettu pieniä timantteja.

 
 
 
 


Onko sinulla unelma persoonallisesta korusta? Atelier Torbjörn Tillander suunnittelee ja toteuttaa paljon uniikkikoruja asiakkaiden omista kivistä. Usein myös uusiokäytämme asiakkaiden vanhoja koruja, joita voimme toiveiden mukaan joko modernisoida kevyesti tai tehdä vanhoista materiaaleista jotakin täysin uutta.

Tervetuloa Kluuvikadulle hakemaan ideoita ja inspiraatiota!