Työskenneltyään viimeiset 40 vuotta timanttien parissa, Tina Tillander ei ole vieläkään kyllästynyt niihin. ”Timanteissa on jotain erityistä – niiden kauneuteen ei kyllästy ikinä. Timanttien optiset ominaisuudet ylittävät mennen tullen kaikki muut värittömät jalokivet. Kun näet laadukkaan timantin omin silmin, et voi muuta kuin ihailla sen kaunista, välkehtivää tulta” sanoo Tina. Värilliset jalokivet ja helmet ovat alttiita muotien virtauksille ja muille villityksille, mutta timantit ovat aina nauttineet vakaata suosiota, eikä niiden haluttavuus ole missään vaiheessa laimentunut.
Mutta miksi timantti on niin haluttu jalokivi? ”Timantti on maailman kovin aine ja se on ylivoimainen korujalokivi sellaisiin koruihin, joita käytetään päivittäin, esimerkiksi vihki- tai kihlasormuksiin. Timantti yksinkertaisesti kestää käyttöä. Lisäksi timantissa on sellainen loiste, mitä ei ole missään muussa jalokivessä” kertoo Tina. ”Myös mielikuvilla ja rehellisesti sanottuna taitavalla markkinoinnilla on ollut suuri vaikutus timanttien haluttavuuteen. Niistä on tullut uusi standardi” lisää gemmologi Jenny Tillander. ”Mutta uskallan väittää, että aika harva nainen kieltäytyisi timantista.” Tina nauraa.
Vastuullisuuspuhetta
Timanttien mainetta on vuosien saatossa haitannut huolet niiden eettisyydestä ja alkuperästä. Nykyään on olemassa useita kansainvälisiä sopimuksia, jotka estävät mm. niin kutsuttujen konflikti- tai veritimanttien pääsyn markkinoille. Jäljelle jäävät kuitenkin huolet ympäristöstä, saasteista, luontokadosta ja työoloista. Ratkaisuna tähän on noussut useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten laboratoriossa kasvatettuja timantteja sekä eri menetelmin louhittuja timantteja. Asia ei siltikään ole niin yksiselitteinen, että voitaisiin sanoa, että joku timantti olisi toista vastuullisempi. Atelier Torbjörn Tillanderilla on kuitenkin valikoimassaan erilaisia timantteja, jotta jokaiselle löytyisi se oikea vaihtoehto. Perehdytään siis eri vaihtoehtoihin:
Luonnontimantit
Luonnontimantit ovat maankuoren sisällä satojen kilometrien syvyydessä miljoonien vuosien aikana suuressa kuumuudessa ja paineessa kehittyneitä timantteja. Näitä timantteja louhitaan kaivoksista lähinnä Afrikasta, Venäjältä, Australiasta ja Kanadasta. Lähemmäs maan pintaa ne nousevat tulivuodenpurkauksien mukana, jolloin niitä on mahdollista louhia esiin. Nämä louhokset ovat usein valtavia monttuja, joiden negatiivisia vaikutuksia luonnolle ja ympäristölle ei voi kiistää. Timanttikaivokset ovat kuitenkin tärkeä työllistäjä paikallisissa yhteisöissä. Ympäristö- ja yhteisövaikutuksia pyritään jatkuvasti vähentämään mm. erilaisilla sopimuksilla ja standardeilla, kuten esimerkiksi Kimberleyn prosessilla. Monet kaivosyritykset pyrkivät myös saattamaan luonnon alkuperäiseen kuntoonsa tai soveltamaan alueen muulle toiminnalle sopivaksi.
Koska luonnontimantti on luonnon muovaama, on tietynlaatuisia timantteja vain rajallinen määrä. Tämä tekee niistä erityisiä. Monelle kuluttajalle oman timantin ainutlaatuisuus ja yhteys luontoon on tärkeää.
Laboratoriotimantit
Laboratoriotimantit (tunnetaan myös nimellä synteettiset timantit tai man-made -timantit) ovat olleet jalokivialan kenties kuumin keskustelun aihe viime vuosina. Monet korualan yritykset markkinoivat laboratoriotimantteja eettisenä tai vastuullisena vaihtoehtona luonnontimanteille. Laboratoriotimantit ovat identtisiä luonnontimanttien kanssa, sekä niin kestävyydeltään kuin optisilta ominaisuuksiltaan ja niiden suosio kuluttajien keskuudessa on ollut tasaisessa kasvussa. Laboratoriotimanttia ostaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana siitä, mitä ostaa, sillä kaikki lupaukset eivät aina ole todennettavissa. Laboratoriotimanttien valmistusprosessissa kuluu myös todella suuri määrä energiaa, mikä on usein tuotettu fossiilisilla polttoaineilla, sillä suurimmat tuottajamaat ovat Kiina, Intia ja Venäjä. Laboratoriotimantti ei ole myöskään lupauksista huolimatta mine-free, sillä niiden tuotannossa käytetään paljon muita louhittuja raaka-aineita, kuten nikkeliä, kobolttia ja grafiittia.
Laboratoriotimanttia ostaessa kannattaa myös pitää mielessä kiven jälleenmyyntiarvo, sillä laboratoriotimanttien hinta on ollut tasaisessa laskussa jo vuosien ajan. Kuitenkin, kuten kaikessa, läpinäkyvyys on tärkeintä ja laboratoriotimantti on monelle kuluttajalle sopiva vaihtoehto.
Ocean Diamonds
Vaikka timanttien keräämisessä meren pohjasta ei ole mitään uutta, ovat ”meritimantit” nousseet puheenaiheeksi viime vuosina. Hypen takana on yritys nimeltä Ocean Diamonds, joka lupaa timanttiensa olevan vastuullisia ja eettisiä, merestä mahdollisimman luontoystävällisesti kerättyjä timantteja. Ocean Diamonds -timantit ovat luonnontimantteja, jotka ovat kulkeutuneet meren pohjalle samalla tavalla kuin muutkin timantit: tulivuorenpurkausten kautta maan pinnalle, josta niiden matka on jatkunut jokia pitkin merelle. Timantit ”kalastetaan” Afrikan länsirannikon edustalta sukeltajien toimesta ja yritys lupaa myös tietävänsä jokaisen timantin provenienssin, eli alkuperän ja vaiheet.
Ocean Diamondsin timanttivalikoima on rajallinen, johtuen timanttien maltillisesta ja näin ollen eettisestä keräysvolyymistä. Löydetyt timantit ovat usein louhittuihin timantteihin nähden pienempiä johtuen timantin pitkästä matkasta maan uumenista mereen. Kuten alluviaaliset kivet yleensäkin, on Ocean Diamonds kenties vastuullisin valinta.
Oli timantti mistä vain, on yksi asia varmaa: timantti saa jokaisen tuntemaan itsensä kauniimmaksi! Atelier Torbjörn Tillanderilta löydät laajan valikoiman erilaisia timantteja – tule käymään Kluuvikadulla, kerromme mielellämme lisää! Voit myös tutustua valikoimaamme kaulakoruja, timanttirannekoruja, timanttikorvakoruja tai timanttisormuksia.