Miten valita täydellinen kihlasormus?

Mitä tulee ottaa huomioon, kun valitsee kihlasormusta? Klassinen timanttisormus, rivisormus vai sileä kultasormus – kysyimme asiantuntijalta parhaat vinkit sormuksen valintaan!

Kihlasormuksen hankintaa jännitetään usein etukäteen, sillä onhan kyseessä hyvin tunnepitoinen elämän virstapaalu, josta ei välttämättä ole entuudestaan kokemusta. Tunnepuolen lisäksi sormuksen ostaminen on usein myös suurehko rahallinen sijoitus.

Monet parit tulevat nykyään sormuskaupoille yhdessä, mutta jotkut haluavat yllättää puolisonsa sormuksella kosinnan hetkellä. Tällöin sormuksen valintaa saatetaan jännittää, etenkin jos sormuksen saajan toiveista ei ole täyttä varmuutta. Tässä kokenut myyjä on avuksi. 

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun valitsee kihlasormusta? Gemmologi ja Atelier Torbjörn Tillanderin myyjä Maria Hovi kehottaa aina miettimään valintaa hieman pidemmälle, sillä kihlasormusta halutaan usein käyttää päivittäin. Tuleeko sormuksen viereen toinen sormus myöhemmin, onko sormuksen malli käytännöllinen arjessa ja onko sen ulkonäkö sellainen, että sitä jaksaa katsella vielä vuosikymmenien jälkeen? Nykyään kihlasormukseksi valitaan usein hieman näyttävämpi sormus, jossa on usein yksi isompi jalokivi. Toinen klassinen valinta on rivi- tai allianssisormus, missä jalokivet kiertävät sormuksen kehää.

Miesten kihlasormuksissa on nykyään myös enemmän valinnanvaraa. – Miesten kihlasormuksissa näkee nyt aiempaa enemmän vaihtelua rungon leveydessä ja pinnan käsittelyssä. Rohkeimmat valitsevat sormuksiinsa myös timantteja. Mustat timantit ovat erityisen suosittuja miesten keskuudessa, kertoo Maria. Suosituimpia mallejamme on tällä hetkellä Comfy-sormus, jonka rungon sisäreunan pyöristys tekee siitä erittäin miellyttävän tuntuisen.

Kihlasormusten klassikko: timanttisormus

Kihlasormuksen malli voi olla nykyään lähes millainen tahansa, mutta materiaaleista Marialla on selkeä mielipide. Kivenä Maria suosittelee ehdottomasti timanttia sen kestävyyden takia, sillä kihlasormukset ovat kovassa käytössä. Mutta mikäli värittömät timantit eivät tunnu omalta, suosittelee Maria tutustumaan safiireihin tai rubiineihin, jotka ovat timantin jälkeen toiseksi kovimpia ja kestävimpiä kiviä. Värilliset timantit on myös nostaneet suosiotaan.

Metallina valko- tai keltakulta ovat suosittuja, mutta Maria kertoo platinan yleistyvän. – Valkokullan sijaan suosittelen asiakkaille usein platinaa. Ostohinta on hieman kalliimpi, mutta platina tuo säästöjä pidemmän päälle sormuksen huoltokustannuksissa, kertoo Maria. Platina on luonnostaan valkoinen metalli, kun taas valkokultainen sormus pinnoitetaan usein rodiumilla, jolloin pinnasta saadaan valkoisempi. Rodiumpinnoitus kuluu ajan myötä ja se tulee uusia muutaman vuoden välein. 

Lopuksi Maria haluaa vielä vinkata valitsemaan tarpeeksi suuren kiven. – Sanotaan, että timantit kutistuvat ajan myötä. Olen kuullut asiakkaiden harmittelevan myöhemmin, että miksi eivät aikanaan valinneet isompaa kiveä, Maria nauraa.

Perinteisen pyöreän briljantin rinnalle nuoret parit ovat löytäneet erimuotoiset timantit, joilla saa sormukseen persoonallisuutta. Esimerkiksi ovaalit tai pisaranmuotoiset timantit ovat hinnaltaan myös briljantteja huokeampia.

Koruista pitää myös muistaa pitää huolta, sillä varsinkin jokapäiväisessä käytössä olevat korut tarvitsevat huoltoa säännöllisin väliajoin. Suosittelemme käyttämään korun tarkastuksessa muutaman vuoden välein, jotta varsinkin kivien istutukset voidaan tarkistaa ja tarvittaessa kiristää.

Löydät valikoiman erilaisia naisten ja miesten kihlasormuksia täältä.

Tervetuloa Kluuvikadulle keskustelemaan juuri teille sopivista sormuksista! Voit myös sopia tapaamisajan henkilökuntamme kanssa, jolloin pääset rauhassa tutustumaan eri mahdollisuuksiin asiantuntijan opastuksella. Yhteystietomme löydät täältä.