Korundit

SAFIIRI 

Safiiri on yksi neljästä klassisesta jalokivestä. Se kuuluu korundiryhmään ja on kemialliselta koostumukseltaan alumiinioksidia ja samaa ainetta kuin rubiini.

Useimmat tietävät safiirin olevan sininen. Voimakas, mutta ei liian tumma ruiskukansininen onkin sen arvostetuin ja samalla arvokkain väri ja se johtuu pienestä määrästä rautaa tai titaania. Legendaarisien Kašmirin safiirien sanotaan olevan täydellisen samettisen sinisiä, srilankalaisten safiirien taas vaaleansinisiä. Mutta safiireja löytyy lukemattomissa muissa värisävyissä, joita ovat erilaiset pastellivärit, keltaisen ja oranssin sävyt, vaaleanpunaiset, violetit ja jopa vihreä, joka on tyypillisesti vaaleahko harmaanvihreä. Harvinaisesta vaaleanpunaoranssista safiirista käytetään nimitystä padparadscha, joka on singalin kieltä ja tarkoittaa lootuksenkukkaa. 

Väri on safiirin kuten kaikkien muidenkin värillisten jalokivien tärkein ominaisuus. Laadukkaassa safiirissa väri on jakautunut tasaisesti. Arvostetuimmissa safiireissa väri on intensiivinen ja voimakas, ei kuitenkaan liian tumma. 

Koska safiireita löytyy melko paljon puhtaina, ei laadukkaassa kivessä saa olla kovin paljon sulkeumia. Poikkeuksena on tiheät rutiilineulassulkeumat, jotka aiheuttavat kivessä silkkimäinen tähti- tai kissansilmäilmiön.

Safiiri on toiseksi kovinta luonnollista ainetta maailmassa timantin jälkeen, joten se sopii melko hyvin vihki- ja kihlasormuksiin. 

Pieniä safiireja löytyy melko kattavasti eri muotoihin hiottuna. Mutta koska jalokiviä myydään painon mukaan ja kivien karaattihinta nousee kivien suuretessa, halutaan kookkaista raakakivistä säilyttää mahdollisimman paljon painoa. Tämän vuoksi raakakiven muodosta johtuen isot kivet ovat useimmiten hiottu ovaaleiksi tai cushionmuotoon, joka on kulmista pyöristetty suorakaide. 

Valitessasi safiiria kuten mitä tahansa jalokiveä koruun, kannattaa hankkia se kaunein - ei suurinta. Kauniisti hiottu, loistavanvärinen kivi tuottaa kantajalleen enemmän iloa ja on varmasti näkyvämpi kuin tummahko, eloton safiiri. 

RUBIINI 

Korundin punainen muunnos rubiini on todellinen jalokivien kuningatar. Se on väriltään aina punainen tai intensiivisen aniliininpunainen. Väri tulee kromista ja on parhaimmillaan niin voimakas, että englanninkieliset käyttävät siitä sanontaa stop light red, liikennevalon punainen. Osa rubiineista myös fluoresoi, mikä tarkoittaa sitä, tietyssä valaistuksessa punainen saa lisäpotkua UV-säteilystä. 

Luontoemo on tehnyt kitsaasti laadukkaita rubiineja, minkä vuoksi yli 2 ct:n rubiinit ovat jopa kalliimpia kuin värittömät timantit. Rubiineissa on valtavia laatu- ja siten myös hintaeroja: suuri osa rubiineista on läpinäkymättömiä ja täynnä sulkeumia ja vain murto-osa on upean punaisia ja läpinäkyviä. Rubiineja myös käsitellään monin tavoin: värin parantaminen kuumentamalla on hyvin yleistä ja kiven läpinäkyvyyttä parannellaan erilaisilla täyteaineilla. Rubiineja osataan myös valmistaa synteettisesti, joten rubiinin ostajan kannattaa valita luotettava ostopaikka ja pyytää isommalle kivelle jalokivilaboratorion raportti.

Parhaimmat laadut hiotaan viistehiontaisiksi, isot kivet ovat melkein aina ovaaleja ja cushionhiontaisia, jotta raakakiven kallisarvoista painoa saadaan säilytettyä mahdollisimman paljon. Runsaasti sulkeumia sisältävät kivet hiotaan usein cabochon- eli pyöröhiontaisiksi. Rubiineissa esiintyy myös silloin tällöin erisuuntaisia tiheitä rutiilineulassulkeumia, joiden vuoksi hiotun kiven pintaan syntyy kaunis tähti-ilmiö.

Pienet asiat ovat isoja.
– Tina Tillander